Oeko-Tex

Green Pink & Blue voert producten met het Oeko-tex (Ökotex) logo

Oeko-tex (Ökotex) is een van oorsprong Duitse organisatie die een streng beleid voert tegen schadelijke stoffen i n textiel. Oeko (Öko) staat voor Eco, en Tex slaat op textiel.
Ecotextiel dus!
Het keurmerk is opgericht in 1992, omdat er in die tijd veel nieuws was over schadelijke chemicaliën in textiel en kleding. Om hier wat tegen te doen, en te bewijzen dat kleding ook zonder schadelijke stoffen gemaakt kan worden, is de Oeko-tex 100 standaard gemaakt.
De eisen in deze standaard zijn erg streng, en worden ook streng gecontroleerd.

Green Pink & Blue heeft mede gekozen voor dit keurmerk omdat ze zich op 4 stadia richten, de production ecology, de human ecology en de performance ecology, en als laatse de disposal ecology.

Ze beginnen dus bij het begin:
Het produceren van textiel. Oeko-tex gaat hierbij verder dan de meeste keurmerken, want ze letten niet alleen op chemicaliën en verstandig omgaan met water, maar ook om de hoeveelheid herrie en stoffigheid in de fabriek.

Voor de mensen:
Bij human ecology gaat het om de invloed van de chemicaliën en andere stoffen die gebruikt worden in kleding, op de gezondheid en het welzijn van de consument, en dragers van die kleding, op deze 2 stadia van textiel is de Oekotex-100 standaard van toepassing. Er wordt dus gelet op schadelijkheid van de textiel voor de arbeiders en de consumenten, en ook wordt er goed gecontroleerd dat arbeiders prettig en gezond kunnen werken.

De andere twee stadia:
Deze stadia van textiel, volgens Oeko-tex, zijn performance en disposal ecology.
Hierbij gaat het om de prestatie van het textiel, dus hoe lang het meegaat, maar ook hoe bijvoorbeeld het wassen van kleding invloed heeft op het milieu. Als je een draagdoek vaak moet wassen, of veel wasmiddel moet gebruiken om het schoon te krijgen, is het minder milievriendelijk dan als je het op lage temperatuur en met weinig wasmiddel schoon kan krijgen.
Bij disposal gaat het over wat te doen als de kleding wordt weggegooid, kan het worden gerecycled?.
Al met al gaat het er Green Pink & Blue om, dat kleding zo min mogelijk schade oplevert: zowel aan mensen als voor het milieu.

Green Pink & Blue ziet graag mensen die kleding dragen met het Oeko-tex label.
Het betekent dat dit kledingstuk vrijwel helemaal zonder chemicaliën is gemaakt, en dat het niet schadelijk is voor je huid. Ook weet je dan, dat de mensen die de kleding hebben gemaakt, in veilige en gezonde omstandigheden gewerkt. Voelt goed hé?!!

Meer informatie vind je bij Oeko-Tex